Attefallshus som garage – vad gäller?

Inget bygglov krävs

Du som har ett en- eller tvåbostadshus får utan bygglov bygga ett attefallshus på tomten. Du får i tillägg till attefallshuset även ha en friggebod på 15 m2 på din tomt . Ett attefallshus får vara max 30 m2 och du får faktiskt ha flera på tomten så länge de tillsammans inte överstiger 30 m2. För att bygga ett attefallshus behöver du enbart göra en anmälan till byggnadsnämnden och sedan få ett startbesked för att få börja bygga.

Ett attefallshus får användas som garage

Ett attefallshus får användas till olika ändamål. Som exempelvis ett garage utan att behöva söka bygglov för det. Detta underlättar givetsvis processen och du kan starta med ditt bygge snabbare än när bygglovsansökan ska skickas in och handläggas. Så är ett garage på 30 kvm eller mindre något som passar ditt behov, så är det kanske just ett – som vi kallar det Attefallsgarage som är grejen för dig. Se då till att skicka in anmälan till byggnadsnämnden i din kommun och vänta in startbeskedet så är det bara att sätta igång!

Byggregler attefallshus

Attefallshus får förutom att användas som garage även användas som växthus, bastu, förråd, gäststuga, båthus eller liknande. För användning till alla dessa ändamål så räknas byggnaden som en komplementbyggnad till bostaden. Dessa regler gäller:

  • Max 4 meter till taknock (eller högsta takpunkten).
  • Högst 30 m2.
  • 4,5 meter från tomtgräns (Närmare än 4,5 meter så krävs berörda grannars medgivande).
  • Byggnaden ska vara fristående.
  • Ska placeras i närhet till bostadshus.

Läs mer ingående om regelerna för Attefallshus på Boverkets hemsida.

Obs! Tänk på att om bygganden istället ska användas som komplementbostadhus och inte komplementbyggnad så gäller desamma byggregler och lagar som för bostadshus.

Här hittar du ett Attefallsgarage om 25 msom går att köpa som byggsats direkt i webbshoppen.
Annars testa gärna att rita ditt egna garage i vårt ritverktyg iArchitect.

 

2021-01-12