Stegen från idé till färdigt garage

Planerar du att bygga nytt garage eller carport och funderar på hur det går till? Här beskriver vi byggprocessen från första idé till en färdig byggnad.

Steg 1 -Inspireras och kontrollera detaljplanen

Samla inspiration och fundera på vilket behov du har. Behöver du ett enkel- eller dubbelgarage, ska det vara ett garage kombinerat med carport och förråd? Varm- eller kallgarage? Två portar eller en stor port? Beställa med montage eller bygga ihop det på egen hand? Ja, det finns mycket att tänka på och fundera över när du ska bygga nytt garage. Ett smart första steg är att kontrollera detaljplanen för att se vilka begränsningar du har på din tomt innan du börjar planera allt för ingående. Behöver du tips eller hjälp kan du alltid kontakta oss.

Steg 2 – Rita själv och skicka offertförfrågan

Hos oss på Mellby Garage har du möjligheten att själv rita upp ditt garage i 3D i vår app iArchitect och se pris för byggnaden direkt. Du kanske har olika idéer på hur ditt garage ska se ut? Ja, då kan du rita flera olika varianter och spara dem för att senare komma fram till vilken garagemodell som du ritat som passar bäst. När du är nöjd med din ritning i iArchitect och gjort de val du önskar för ditt garage eller carport kan du skicka en offertförfrågan till oss.

Är du inte den som gillar att rita själv kan du använda vårt steg-för-steg formulär istället och fylla i och skicka in eller så kan du skicka in bilder till oss på hur du tänkt dig att byggnaden ska se ut så hjälper vi dig vidare utifrån det. Annars kan du alltid ringa oss och bolla dina ideér.

Steg 3 – Ansök om bygglov

När du godkänt offerten och upprättat ett avtal för din byggnad med oss är det dags för dig att söka bygglov. När du bygger med oss så ingår alltid bygglovsritningar. Vi kan även hjälpa till med övriga bygglovshandlingar som behövs för att ansöka om bygglov. Så som situationsplan, teknisk beskrivning, kontrollplan, konstruktionsritningar och ansökningshandlingar för att du ska kunna söka bygglov. Du ansöker om bygglov hos byggnadsnämnden i din kommun och du bör få svar på ansökan inom 10 veckor.

Får du inget bygglov beviljat så meddelar du detta till oss och då upphör ditt avtal. 

Steg 4 – Dags för avrop

När ditt bygglov blivit beviljat så meddelar du oss om det och vi skickar då dig ett avrop där du fyller i när du vill ha ditt projekt levererat. I avropet önskar du leveransvecka för din grund (om du beställt grundläggningspaket av oss) och en leveransvecka för din byggnad. Om du köpt till montage av byggnaden så görs avropet tillsammans med byggaren för att ni ska få en gemensam projektplan. Vår leveranstid är normalt mellan 5-7 veckor för våra byggsatser och 10-14 veckor om du köper din byggnad med montage. (Leveranstid kan ibland vara längre i perioder med en mycket hög efterfrågan.) Grundläggningspaket kan levereras inom 2-3 veckor.

När du avropar ditt garage så säkrar du tiden för din leverans.

Steg 5 – Leverans och byggnation

Leveransen sker enligt satt tidsplan. Vi delar oftast upp leveransen i tre steg för att förenkla byggprocessen. Först levererar vi material till grunden om du beställt det, därefter byggsatsen för byggnaden och till sist takbeklädnaden (i de fall där det är takpannor. Plåttak levereras med byggnaden).

Byggtiden för ett normalstort, oisolerat garage i byggsats som är cirka 6×6 meter stort kan du räkna med att det tar ca 1 vecka att färdigställa. Byggnaden blir vädertät på ytterligare ca 1-2 dagar.

Steg 6 – Dags för betalning

Betalningen sker oftast 10 dagar efter leverans. Men om du hellre vill betala innan leverans eller om kreditupplysningen inte godkänns sker betalningen innan leveransen. Har du beställt montage faktureras det efter att montaget är genomfört.

Steg 7 – Njut av ditt nya garage

När garaget är klart är det dags att nyttja och njuta av din nya byggnad. Kanske är det du själv som ritat den i vår app? Ja då är det väl skäl att njuta lite extra av ditt verk! Vill du dela med dig av bilder på ditt garage eller carport som du byggt med oss kan du lägga upp bilder i sociala medier och tagga #mellbygarage eller skicka in bilder till oss så publicerar vi dem i våra kanaler.

 

Här kan du rita ditt eget garage eller carport eller fylla i vårt enkla steg-för-steg formulär.