Kontor i garaget – behövs bygglov?

Jobbar du hemifrån och är i behov av ett avskilt hemmakontor? Funderar du då på att göra en arbetsplats ute i garaget och funderar på om du behöver söka bygglov?

Fixa kontor i befintligt garage

För att bygga om eller ändra ditt befintliga garage till ett annat ändamål än vad det är avsett för idag behöver du ansöka om bygglov. Som att göra en del eller hela garaget till ett kontor istället för bilplats. Är det inga justeringar du ska göra, exempelvis inga nya väggar eller isolering av befintliga väggar kan din kommun eventuellt godkänna det utan bygglov. Ska du däremot ändra fasaden för att exempelvis sätta in ett extra fönster eller en dörr så behövs bygglovet. Det bästa är att alltid höra med din kommun vad som gäller där du bor för att göra rätt från början. Du kan även läsa mer ingående om vad Boverket skriver om ny användning av byggnad här.

Bygga nytt garage med kontor

Funderar du istället på att bygga ett nytt garage med plats för kontor hemma så kan vi tipsa om ett garage med loft eller övervåning för att både ha god plats för bilen och för arbetsplatsen. Alternativt ett garage utan ovanvåning med ett eget rum för hemma-arbetsplatsen. Bra att veta för bygglovsansökan är att ett garage i 2-plan klassas som ett bostadshus medan garage med loft klassas som garage. Här hittar du exempel på garage med övervåning eller loft. Vill du hellre rita ditt egna så kan du göra detta i 3D via vårt ritverktyg iArchitect. 

Lycka till med ditt hemmakontor!

Vi hjälper dig gärna om du har frågor och funderar på att bygga ett nytt garage.

Ett dubbelgarage i 2-plan där ovanvåningen kan fungera som ett hemmakontor.