Förvara däck i garaget – 7 tips att tänka på

Att förvara sina däck hemma i garaget är smidigt och du sparar en slant när du slipper kostnaden för däckhotell. Men för att dina däck ska hålla länge även hemma i garaget så finns det en hel del saker att tänka på under tiden du förvarar dem.

Dessa 7 tips gör att du får en optimal däckförvaring för såväl vinterdäcken som sommardäcken.

Rengör

Se till att göra dina däck ordentligt rena innan du förvarar dem. Tvätta och borsta de noggrant med enbart vatten och lite diskmedel. Använd inte något annat rengöringsmedel än diskmedel eftersom det kan förstöra och torka ut gummit. Peta även bort vassa stenar som sitter fast i däckets mönster så slipper det nöta på gummit i onödan. (Efter rengöringen så låter du däcken torka helt innan du eventuellt lägger de i påsar.)

Svalt: 15 grader

Däck ska förvaras svalt så att gummit inte blir negativt påverkat. Den optimala temperaturen är runt 15 grader. Temperaturer över 25 grader och under 0 grader bör undvikas.

Torrt

Förvara dina däck torrt och lägg de gärna i däckpåsar. Det funkar även utmärkt att använda vanliga svarta lövsäckar. Men se först till att däcken och fälgarna är helt torra, annars får det motsatt effekt när fukten istället stängs in i påsen. Använd gärna en dammsugare för att tömma påsarna på luft, då blir däcken vakuum-förpackade och syret stängs ute, vilket är bra för gummit.

Mörkt

Se till att däcken inte nås av solljus eller annan stark UV-strålning från lampor. Däcken vill med andra ord ha det mörkt.

Undvik ozon, oljor och kemikalier

Undvik att använda kraftiga elapparater och elmotorer som utsöndrar ozon i närheten av däcken eftersom det är skadligt för dem. Håll även undan däcken från kontakt med oljor, fetter och andra kemikalier.

Lufttryck

Förvarar du däcken på fälgarna så behåll lufttrycket, det mår däcken bäst utav.

Häng eller stapla

När du förvarar däcken med fälg på så kan du antingen hänga upp dem eller stapla de på varandra. När du staplar så bör du inte stapla för många i höjd och se också till att däcken kommer upp en bit från golvet så att luft kan passera under. En decimeter från golvet räcker och du kan enkelt använda dig av en lastpall eller liknande för att få lite höjd. Däcken mår däremot bäst av att vara upprätta under förvaringen och därför vill vi tipsa om ett smidigt vägghängt däckställ. Ett däckställ för väggen är en väldigt smart lösning för att frigöra golvyta och skapa ordning och reda. Häng däckstället nära taket så har du kanske till och med plats att röra dig under!

Så ut i garaget och bered plats åt däcken! – Svalt, torrt och mörkt är ledorden! Har du inget garage men drömmer om ett? Spana in våra villagarage här.

 

Däckställ för 4-5 däck.

Här hittar du vårt smidiga däckställ