Rusta ditt garage för vintern

När hösten närmar sig är det dags att rusta ditt garage för vintern. Med rätt förberedelser är skicket detsamma även till våren – år efter år.

Genom att se över ytskikt och garageportar håller du garaget snyggt och fungerande inför höstrusk och kyla. Här delar vi med oss av en praktisk checklista för hur du bäst bör rusta ditt garage för vintern.

Taket

Se över dina takpannor och byt ut spruckna eller trasiga pannor. Ett tätt tak har stor betydelse för livslängden på ditt garage. Ta även bort eventuell mossa från taket. Det ger inte bara ett snyggare tak; vid höstens regn kan mossa lossna och åka ner i hängrännor som då riskerar att täppas igen.

Hängrännor och stuprör

Rengör hängrännor och stuprör på ditt garage eller din carport så att vattnet kan flöda fritt. Ligger det skräp i takavvattningen svämmar det lätt över vid kraftig nederbörd och vattnet riskerar istället att rinna på husväggen vilket kan orsaka rötskador.

Kontrollera även fallet på dina rännor om du haft dem uppe ett tag. Det är viktigt att du har fall hela vägen till stupröret för att få vattnet att flöda rätt.

Ytterpanel

Kontrollera om du har någon skada eller spricka i din panel. Om så är fallet behöver det lagas med fog och sedan målas. Har du inte gjort en kontroll av färgen under sommaren är det nu hög tid att se över om ditt garage behöver målas.

Fönster och dörrar

Se över dina fönster och dörrar; smörj gångjärn och se till att de inte går emot karmen och skaver. Eventuella skador på ytskikt bör repareras och målas.

Garageporten

För att garageporten ska fungera problemfritt under vintern bör du kontrollera dess gång. Rengör skenor och hjul från smuts och smörj de rörliga delarna. Går porten trögt kan det även bero på att du har fått sättningar som gör att porten sitter lite skevt. Justera i så fall infästningen så att porten löper lätt. Har du en motor till din port kan skevhet orsaka att porten stannar eller i värsta fall skadar portmotorn.

Har du fått lackskador på porten lagar bör du laga dem för att öka livslängden på din port.

Glöm inte att skapa plats för bilen 

Visst är det lätt att samla på sig saker i garaget som gör det svårt att få plats för bilen. Men det är ju under höst och vinter det är som skönast med ett garage där bilen står torrt och då du slipper is och snö på bilrutan. Rensa ut det du inte behöver och se över din förvaring för de saker du ska ha kvar. Med rätt garageförvaring får du plats med dina saker och kan ändå skapa yta för din bil.