Snickare som privatperson – en lönsam lösning

Behöver du anlita en snickare till ditt garagebygge? En lösning som kan löna sig ekonomiskt är att anställa snickaren direkt istället för att anlita företaget han eller hon arbetar på.

Det finns sätt att spara pengar på när du ska låta bygga ditt garage eller din carport. Här nedan visar vi på två exempel där en snickare står för bygget, men via två olika anställningsvägar och med två olika prislappar.

Anlita företaget

Om du anlitar ett företag och exempelvis betalar en timpenning på 380 kronor så tillkommer moms på 95 kronor per timme. Företagaren får behålla de 380 kronorna men betalar momsen vidare. Om denne tar ut dessa 380 kr som lön måste han eller hon betala sociala avgifter (31,42%) vilket resulterar i 260,60 kronor per timme.

Kostnad för dig: 475 kr/h

Anställ snickaren

Du kan istället välja att anställa en kompis eller en snickare som privatperson med A-skatt. Du kan då betala en lön på 260,60 kronor per timme och betala sociala avgifter för privatperson (31,42%) vilket ger en timkostnad på 342,50 kr. På så vis får han eller hon samma lön efter skatt, men du behöver inte betala moms.

Kostnad för dig: 342,50 kr/h

Hur gör man?

Väljer du att anställa en privatperson och betalar ut mer än 10 000 kronor under ett år måste du alltid göra skatteavdrag och betala arbetsgivaravgifter. Då kan du använda en förenklad arbetsgivardeklaration. Med den kan du på ett enkelt sätt betala in avdragen skatt och arbetsgivaravgifter. Mottagaren ska deklarera beloppet i sin årliga inkomstdeklaration.

Läs mer om att anställa en privatperson och hitta rätt blanketter på skatteverkets hemsida.