Välja marksten till garageuppfarten

Ska du anlägga en garageuppfart hemma och funderar på vilken marksten du ska välja? Vi guidar dig!

Går du och funderar på vilken marksten som passar framför ditt garage eller hus? När du ska välja marksten så är det vissa saker som är bra att tänka på, det finns ju nämligen en hel del faktorer som spelar in i valet av stenar. Marksten har blivit väldigt populärt och vi ser fina stenläggningar intill de flesta nybyggda hus idag och trenden är här för att stanna. Kanske är marksten en favorit hos många just för att det är lättskött och man slipper underhåll om anläggningen är välgjord.

Vilken tjocklek ska jag ha på stenarna?

En garageuppfart behöver ha stenar som tål mycket vikt från de bilar som ska stå och köras upp och ner på uppfarten. Har man för tunna markstenar så är risken att de går itu och man måste byta ut dem. Är det däremot en gång eller uteplats som ska anläggas så behöver stenarna inte vara lika tjocka.

Här finns några tumregler:

Garageuppfart för personbil: Minst 50 mm i tjocklek.
Uteplats och gångar: 40 mm i tjocklek.

Färg och form?

Vad vill du skapa för känsla med din stenläggning? Ska det vara strikt och slätt, livfullt med former eller kanske en kombination? Har du en stor trädgård med ett stort hus passar lite större stenar bättre. Har du ett enfärgat hus och garage så kan du med fördel välja en sten som skiftar i färg för att skapa dynamik och liv på tomten. Har du istället detaljrika byggnader så välj en slät sten som inte skiftar i färgen för att skapa en balans.

Kombinera marksten och gräsmatta

Kom ihåg gräset! Att enbart ha marksten eller sten i trädgården och att slopa gräsmattan helt kan skapa en hård och kal känsla, därför är det en god idé att ha båda delar. Det gröna och mjuka gräset ger fina kontraster mot de hårda stenarna och tvärt om. Tillsammans skapar de en fin harmoni. Använd varierande stenar och plattsättningar på olika ställen i trädgården för att skapa en lekfullare känsla. Kanske garageuppfarten passar med en större sten medan en mindre sten av samma sort passar bättre för gången och uteplatsen?

 

Tre exempel på bra marksten för garageuppfarten:

 

Benders Orlando Antik Multisize (Grå)

Orlando antik

Benders Labyrint Antik (grå)

Benders labyrint antik grå

Benders Ocala Antik (Savann)

Benders Ocala Antik Savann

 

Här hittar du till alla vår olika markstenar.