Vinterförvara dina växter i garaget

Temperaturen sjunker i hela landet och det är hög tid att låta våra uteväxter få sin välbehövliga vintervila.

Nu är sommaren och snart även hösten slut. Vi är många som har stora fina medelhavsväxter som prytt vår uteplats men som måste stå frostfritt under vintern för att kunna överleva till nästa säsong. Inne i bostadshuset är det oftast för varmt och torrt för att övervintra dessa växter, men garaget kan faktiskt vara en riktigt bra plats för det.

Isolerat garage en fördel

Eftersom växterna behöver stå frostfritt är det främst isolerade garage som lämpar sig för växtförvaring vintertid. Är växterna lövade hela året, alltså ”vintergröna”, behöver de ha det lite fuktigt, ljust och svalt under vintern, det vill säga en vinterförvaring som håller temperaturen från cirka fem till tio plusgrader vintern igenom. Sådana växter är till exempel oliv- och lagerträd, palmer och citrusväxter.

Ljuset är viktigt

Växterna behöver ljus även vintertid. Det är bra om du har något fönster i garaget men du bör även ha någon slags anpassad belysning för att växterna ska må bra när de övervintrar. Då gäller det att använda sig av lampor som är speciellt framtagna för växtbelysning som ger rätt sorts ljus i lagom mängd. Fel eller för mycket ljus under övervintringen kan nämligen stressa växternas tillväxt vilket leder till att de inte får den viloperiod de behöver under vintern. För växter som övervintras behöver lampan vara tänd ungefär tio timmar per dygn. Framåt våren kan man öka på till 12 och sedan 14 timmar för att sätta igång tillväxten innan de flyttas ut.

Typ av belysning

Eftersom lampan ska belysa växterna i ditt garage under flera timmar per dag är det klokt att välja en LED-lampa för att spara energi. Det är också viktigt att ljuset riktas mot växterna för att ge rätt effekt.

Vi erbjuder nu riktigt bra växtlampor med LED-belysning i vår webbshop – välkommen in!