Ingående material villagarage och carport

Vi lämnar alltid offert på garage eller carport som är komplett och uppfyller gällande byggnormer. Du kan alltid välja bort material eller göra tillval i din garageleverans. Nedan listar vi våra ingående material och berättar om vad du själv kan välja till.

Se vad som ingår i våra garage och carportar och vilka tillval som passar dig.

Väggar

Våra väggblock håller marknadens högsta prefabgrad och därav har vi den absolut snabbaste monteringstiden för våra garage och carportar. Väggarna till våra monteringsfärdiga garage och carportar levereras i färdiga moduler (normal bredd 1200 mm). Väggarna är uppbyggda av (materialet gäller även för precut men då löst levererat):

 • Regelstomme
 • Luftningsläkt (viktigt för att ytterpanelen inte skall ruttna om du isolerar garaget i senare skede).
 • Fiberarmerat slitstarkt vindskydd.
 • Panel och syllisolering mot grunden.
 • Ev. dörrar och fönster kan väljas monterade i väggelementen från fabrik.

Vid isolerat utförande levereras väggblocken med isoleringen och diffusionsspärr (plast) monterad. 12 mm fukttrög spånskiva som ytskikt, för att du skall kunna skruva upp saker på väggarna, levereras löst för montage på plats. Ventiler till väggar ingår.

Vindskydd ingår ej i eventuell carportdel.

Regelstomme

Består av CE-märkt konstruktionsvirke, klass C18 eller högre. Klassningen betyder att reglarna har testats för hållfasthet. Det är ett mått på kvalitet till skillnad från uttryck som ”tätvuxet Norrlandsvirke” som inte har någon betydelse eller garanterar någon kvalitet. Läs mer om rätt virke till ditt garage

Regelvirke bygga garage

68×95 mm, standard för blocksystem.

68×95+45×45 mm, tillval för blocksystem vid total isolering om 140 mm.

45×120 mm, standard för precut.

68×145 mm, tillval för blocksystem.

68×145+45×45 mm, tillval för blocksystem vid total isolering om 190 mm.

Vägghöjder

2,23 m, standard

2,53 m, tillval

3,0 m, tillval. (Kräver regelstomme 68×145)

För att få rätt inre takhöjd kan dessa väggar kombineras med grund med 10 eller 20 cm sockel. På så sätt kan du få en total invändig höjd upp till 3,2 meter. Läs mer om hur du skapar den inre takhöjd du vill ha i garaget.

Behöver du ännu högre vägghöjd kan du lösa egen mur med valfri höjd. Diskutera detta med oss innan du gör grunden för att vi skall kunna anpassa väggblocken för din lösning.

Isolering och u-värde

Våra väggar kan levereras med olika isolertjocklek. Här följer en lista över de alternativ som finns och vilket u-värde våra väggar har.

Oisolerat, standard

95 mm, u-värde 0,46. Tillval

95 + 45mm, u-värde 0,31. Tillval

120 mm, u-värde 0,37. Endast Precut

145mm, u-värde 0,31. Tillval

145+45 mm, u-värde 0,26. Tillval

För information om takisolering se rubriken ”Tak” och underrubriken ”Innertak”

Ytterpanel

All vår ytterpanel är av gran i virkeskvalitet G4-2 eller bättre för att garantera lång hållbarhet. Läs mer om virkeskvalitet.

Lockpanel – Standard

Över och underbräda i 22×95 mm.

Lockpanel 22x95
Skiss Lockpanel 22x95

Lockläktpanel fasad kant- Tillval

Övre läkt 21×45 mm och 22×145 mm underbräda.

Lockläkt fasad kant
Skiss Lockläkt fasad kant

Lockläktpanel hattprofil – Tillval

Övre läkt 21×45 mm och 22×145 mm underbräda.

Lockläkt profilerad
Skiss lockläkt profilerad

Spårpanel med fasad kant- Tillval

Panelbräda 22×145 mm med faskant (ca 132 mm synlig), tillval. Kan monteras Liggande eller stående. Vid liggande panel skickas panelen löst levererad och monteras på plats. Detta för att inte få fula skarvar vid varje väggblock och för att inte fukt skall krypa in i skarvarna och orsaka röta.

Spårpanel Fasad
Skiss Spårpanel fasad

Vindavstyvning

För att ett garage inte skall rasa i en storm skall det ha ett godkänt system för vindavstyvning. Detta är den absolut vanligaste bristen på byggnader i dag. Det är orsaken till att många byggnader får allvarliga skodor och ibland blåser omkull i stormar. Våra garage levereras alltid med ett godkänt vindavstyvningssystem om inte kunden väljer att lösa det själv.

Målning

Panelen kan du få omålad eller grundmålad. I våra frånpriser på hemsidan är panelen omålad för att visa det billigaste alternativet. Om du köper ditt garage grundmålat eller med Äkta Falu Rödfärg kan du vänta upp till 6 månader med att färdigmåla ditt garage. Nedan ser du de alternativ för målning som vi erbjuder.

Omålat – standard

Grundmålat enkelgarage

Grundmålat – tillval

All panel inklusive ändträ som är väderutsatt målas en gång före spikning med en gråvit Alkydgrundfärg. En vattenburen oljebaserad färg som har bra vidhäftning och ger en bra grund för efterföljande målning med akrylat- eller alkydfärger.

Dubbelgarage grundmålat

Äkta Falu rödfärg – tillval

All panel inklusive ändträ målas en gång före spikning med Äkta Falu rödfärg. Foder, vindskivor och andra kompletteringar levereras omålade.

Dubbelgarage Falurödfärg

Tak

Takstolar

Alla våra takstolar är CE-märkta, godkända av SP (Sveriges Provnings och Forskningsinstitut). I standardutförandet är de dimensionerade för att klara snözon 2,5 (250kg/m²). Vi anpassar konstruktionen för att klara högre snözoner mot pristillägg. Kontrollera med din kommun vilken snözon som gäller i ditt område. I och med att du får vår skriftliga byggnormsgaranti slipper du att skotta ditt tak. Du har garanti på att det håller för snölasterna i din kommun.

Underlagstak

Duktak – Standard

Ett modernt underlagstak av en grov, vattentät och genomtrampssäker underlagsduk som spänns mellan takstolarna samt strö- och bärläkt. Ett duktak har stora fördelar gentemot liknande konstruktioner av fiberarmerad plast. Bland annat slipper du att vatten kondenseras och droppar ner i garaget som det gör vid plasttak. Många bostadshus byggs i dag med denna typ av underlagstak.

Råspont/Råspontlucka med underlagsduk – Tillval

Ett traditionellt undertak av 21 mm ändspontad råspont med underlagsduk. Strö och bärläkt.

Råspont kan fås i fallande längder eller som ”råspontlucka”. Råspontlucka är råspont sammanspikat i luckor för snabbare montage.

För ”garage med valmat tak” gäller råspont som standard.

Loftgolv – Standard för ”garage med loft

På de modeller med loftgolv, exempelvis garage med loft, levereras 34×120 mm spontade golvplank mellan stödben på takstolen. Stege, trappa och innervägg i loftdel ingår ej. Vid isolerat utförande ingår isolerad vindslucka med stege. Loftet är dimensionerat som förrådsyta, max belastning 100kg/kvm.

Innertak – Tillval

Vid isolerat garage isolerar vi självklart innertaket mellan garagedel och råvind/loft. För att du skall få ett komplett isoleringspaket ingår: diffussionsspärr (plast), isolering, glesregel, takgips och taklister.

Vi har två olika tjocklekar på takisolering.

120 mm

240 mm

Gavelspets

För att göra montaget enkelt och snabbt levereras våra gavelspetsar som skärmvägg. Du lyfter enkelt upp gavelspetsen och spikar fast på takstolen. De större modellerna levereras med delad gavelspets för att du skall kunna hantera den för hand. Det gör att du slipper hyra in en kranbil för att lyfta gavelspetsen på plats. Garaget nedan har gavelspets i 3 delar. Täckbräda/lock sätts över skarven som helt försvinner.

Gavelspetsarna på garagemodellerna saxtak och sadeltak med loft är förberedda för isolering.

Lucka i gavelspets / vindstrappa – Tillval

Vid isolerat garage med innertak skall det enligt byggreglerna finnas en inspektionslucka. På breda garage där takstolarna bildar en råvind är det bra att skapa en yta för förvaring. Vi har två lösningar för att komma upp på råvinden eller loftet. Du kan välja en lucka i gavelspets vilket är en bra lösning om du vill kunna stuva in virke eller långa saker på garagevinden alternativt en vindstrappa.

vindstrappa garagevind

Takbeläggning

Betongpannor – Standard

Vi använder Benders Palema tvåkupiga betongpannor som standard på våra garage. Bender Palema är en tvåkupig takpanna med klassiskt utseende. Den tvåkupiga takpannan är den mest sålda pannan i Sverige sedan 60-talet. Den har en mycket hög kvalitet med Benders egen ingfärgningsteknik som gör att ditt garagetak kommer att hålla sig snyggt under årtionden. Dessa betongpannor finns i flera olika färger. Nedan ser du vilka färger som finns i vår standard men vill du ha en annan panna eller färg från Benders så är det bara att säga till.

Svart
Mellangrå
Benders 2-kupigt Palema ljusgrått
Tegelröd
Svart Mellangrå Ljusgrå Tegelröd
Röd
Röd

Plannja Trend 475 – Tillval

Garage med plåttak Plannja Trend
Plåttak Plannja Trend Garage

Detta plåttak ger ett modern och stiligt intryck. Genom att den ena plåtsidan klickas fast och den andra sidan fästs med en skruv som döljs av nästa plåt blir det inga synliga skruvar. Plannja Trend har en uppdaterad klickfals. Den nya falsen är högre och ny till formen. Detta förhöjer takets linjespel samtidigt som funktionaliteten är bättre och gör taket lättare att montera. För att ge extra lång hållbarhet har Plannja Trend en skyddande beläggning av Plannja Hard Coat 50. Plannja trend finns i flera olika färger, se nedan. För korrekt färgåtergivning beställ prov från Plannja.

Färger Plannja Trend

Plannja Royal – Tillval

Plannja Royal Garage
Plannja Royal plåtar Garage

Plannja Royal är ett plåttak som liknar ett enkupigt tegeltak men i modern tappning. För att ge extra lång hållbarhet har Plannja Royal en skyddande beläggning av Plannja Hard Coat 50. Denna takbeläggning finns i flertalet färger, se nedan. För korrekt färgåtergivning, beställ prov från Plannja.

Färger Plannja Royal Mellby Garage

Takavvattning

Hängrännor och stuprör ingår som standard och kan fås i följande standardkulörer. Andra färger offereras på begäran. Vi använder takavvattning av hög kvalitet från Plannja.

Vit Svart Silvermetallic

Plåtar och bleck

I våra garage och carportar ingår alla plåtar och bleck som behövs. Beroende på garagemodell och om du har dörrar och fönster ingår: täckplåtar till vindskiva, fönsterbleck undre samt överbleck till fönster och dörr vid behov.

Plåtar går att få i tre olika standardfärger: vitt, svart och silver

Garageport

Det är stor skillnad på olika garageportar. Vi använder bara garageportar av högsta kvalitet och lämnar marknadens bästa garantier, 10 års garanti på hela porten med dess ingående produkter (Se upp när du jämför med andra leverantörer, de flesta lämnar bara garanti på ytskikt). Våra garage levereras med portar av högsta kvalitet. Takskjutport är idag den mest populära garageportstypen Men vi kan även leverera slagportar och vipportar. Vi har valt att samarbeta med porttillverkare som är kända för sin kvalitet. Takskjutportar kan väljas från varumärkena Mellby Garageport, Crawford, Hörmann och Wisniowski. Våra vipportar och slagportar kommer från svenska Dieden (Ekodoor) i Broby, Skåne. Här finner du våra vanligaste portar men vi kan självklart erbjuda garageportar från våra leverantörers hela sortiment. läs gärna mer på våra leverantörers hemsida: WisniowskiCrawford, Hörmann, Dieden, Prido.

Takskjutport Mellby Garageport – Standard (ej på saxtakstol)

Som Sveriges största garageleverantör har vi sökt av marknaden efter de bästa garageportarna. Vi har i samarbete med en av Europas större tillverkare av garageportar tagit fram en garageport som är så pass bra att vi satt vårt eget varumärke på porten. Mellby Garageport finns endast i standardstorleken b: 2500 x h:2125 mm. Mellby Garageport kan endast fås i färgen trafikvit med ytstrukturen woodgrain som med sin trästruktur ger en port som håller sig snygg länge. Mellby Garageport är en motoriserad, fullisolerad takskjutport med 40 mm isolering av freonfritt polyuretanskum. Porten har en mycket god tätningsförmåga även mellan vägg och port vilket gör den energieffektiv. Porten och motorn är CE-märkt och är utrustad med skydd för att förhindra klämrisk samt linbrottsskydd. Mellby Garageport levereras alltid med portmotor och 2 handsändare.

Mellby Garageport Trafikvit Melby Garageport b:2500 x h:2125
 • 10 års garanti på hela porten inklusive mekaniska delar.
 • 2 års garanti på portmotorn
 • Porten är CE-märkt
 • Portens blad tillverkas av stålpaneler 40 mm med isolering av freonfritt polyuretanskum
 • Portblad av lackerad förzinkad stålplåt
 • Porten har god tätning runt om vilket ger en energieffektiv port
 • paneler är utrustade med profilerat klämskydd som förhindrar att fingrarna kläms samt tätningar mellan panelerna
 • Dragfjädrar som gör det enkelt att öppna porten
 • Skydd mot linbrott,skyddar mot att portens blad faller ner om linor som håller den skulle skadas.

Takskjutport Wisniowski UniPro – Tillval

Wisniowski garageportar

Wisniowski är en av de större tillverkarna av garageportar i Europa. Med över 1700 anställda och en produktionsyta på över 100 000 kvm levererar detta företag högkvalitativa lösningar för garageportar och grindar. Genom vårt samarbete med Wisniowski kan vi erbjuda ett mycket brett sortiment av garageportar av hög kvalitet med många val på färg,

utseende, strukturer och storlekar till ett riktigt bra pris. Portarna kan självklart även köpas med motor

 • 10 års garanti på hela porten inklusive mekaniska delar (Lämnas vid köp hos Mellby Garage).
 • Stort utbud av standardfärger och mer än 200 färger ur RAL-färgpaletten
 • 4 olika ytstrukturer
 • Kan levereras med manuell öppning eller med motor.
 • Porten är CE-märkt
 • Portens blad tillverkas av stålpaneler 40 mm med isolering av freonfritt polyuretanskum
 • Portblad av lackerad förzinkad stålplåt
 • Porten har god tätning runt om vilket ger en energieffektiv port
 • paneler är utrustade med profilerat klämskydd som förhindrar att fingrarna kläms samt tätningar mellan panelerna
 • Torsionsfjäder för god funktion och hållbarhet
 • Skydd mot linbrott, skyddar mot att portens blad faller ner om linor som håller den skulle skadas.

Läs mer på Wisniowskis hemsida

Takskjutport Crawford smart 42 – Tillval

Crawford Entrematic står för design, säkerhet, trygghet och bekvämlighet. Crawford är ett varumärke som funnits på marknaden sedan 1920-talet och har en stark varumärkesposition i Sverige. Vi kan erbjuda hela Crawfords sortiment men har valt att i första hand jobba med modellen smart 42 eftersom det är en portmodell som är väl anpassade för vårt nordiska klimat och enklare att montera för en privatperson. Portarna kan självklart även köpas med motor.

Takskjutport Crawford Smart 42

Crawford smart 42:

 • 10 års garanti på hela porten inklusive mekaniska delar (Lämnas vid köp hos Mellby Garage).
 • 42 mm tjockt isolerade och termiskt åtskilda paneler
 • Integrerat dragfjädersystem i karmen upp till 3000 x 2250 mm
  (större portar med torsionsfjäder)
 • Porten är CE-märkt
 • 6 standardfärger med slutbehandlad yta
 • 4 modellvarianter
 • 3 olika ytstrukturer
 • Motivfönster och dekorfönster möjliga tillval
 •  Fingerklämskydd, fjäderbrottsäkring
 • 70 års know-how som europeisk märkestillverkare

Läs mer på Crawfords hemsida

Takskjutport Hörmann – Tillval

Företaget Hörmann är Europas största leverantör av dörrar, karmar, portar och portmaskiner. Hörmanns ledord är kvalitet utan kompromisser. Vi kan erbjuda hela Hörmanns sortiment av portar. Den vanligaste modellen är Hörmann LPU42 som är en fullisolerad takskjutport. Portmotor kan köpas till portarna.

LPU42:

 • 10 års garanti på hela porten inklusive mekaniska delar (Lämnas vid köp hos Mellby Garage).
 • 42 mm tjockt isolerade paneler
 • Dragfjäder för mindre portar upp till bredd 3000 mm och porthöjd 2625 mm, torsionsfjäder för större portar
 • Porten är CE-märkt
 • 16 standardfärger,
 • 6 modeller
 • 5 olika ytstrukturer

Läs mer på Hörmanns hemsida

Slagport – Tillval

Slagporten är utformad som en dubbeldörr. Eftersom den inte har några takskenor passar slagporten bra i garage där man inte vill att takskenor stjäl takhöjd. Därför passar en slagport bra i ett ”garage med saxtakstol”.

Slagport Dieden, BxH 2500 x 2100 mm. Klass YD 2. Vitmålad (S0502-Y), isolerad, U-värde 1,0.

Vill du ha en slagport med annan utformning, färg eller storlek är det bara att fråga. Läs mer på Diedens hemsida

Vipport – tillval

Vipport utformad som ett helt portblad som vippar uppåt och stannar uppe i taket. Detta är en garageportsmodell som funnits länge men som också har utvecklats en hel del. De moderna vipportarna har färre mekaniska delar än en takskjutport varför de kräver mindre underhåll och i regel håller längre. En vipport är även mycket enkel, och går snabbt, att montera. Vipportar finns både som isolerade och oisolerade och finns i flertalet färger, utformningar och storlekar. Läs mer på Diedens hemsida.

vipport Dieden 1928
garageport vipport Dieden röd

Vikport – tillval

Vikport är en garageport som passar när du vill ha extra höjd eller inte vill att porten skall ha skenor som går inne i taket på ditt garage. Vi har valt att arbeta med Prido som är en av europas största leverantörer av vikportar. Kontakta oss för att diskutera vikportar till ditt garage.

Prido vikport

Portmaskineri – Tillval

Portmaskineri har blivit allt mer standard för garageportar. Det är verkligen inte konstigt med tanke på den bekvämlighet det ger. Med ett maskineri till din garageport slipper du kliva ur bilen för att öppna porten, sätta dig igen för att köra in, kliva ur och stänga porten. Med ett enkelt knapptryck på din fjärrkontroll öppnar du porten från bilen och stänger den med samma kontroll. Det är riktigt skönt, särskilt en regnig höstdag. Du kan få portmaskineri som tillval till alla våra portar utom slagportar.

Ytterdörr – tillval

Kan väljas monterade i väggblocken. Trycken och låscylinder ingår till monterade dörrar.

För att enkelt komma in och ut ur garaget utan att behöva öppna garageporten är det bra att ha en ytterdörr. Har du en förrådsdel i garaget som är skild från garaget med en mellanvägg skall du också ha en ytterdörr. Vi levererar endast dörrar av högsta kvalitet och som standard är de alltid lackerade för att ha längsta möjliga livslängd. Vi har valt Ekodoor som huvudleverantör på grund av den höga kvalitet de är kända för. Vi har tillgång till hela Ekodoors sortiment så har du önskemål om andra färger, dekorer eller med glasparti är det bara att fråga oss så tar vi fram pris.

Ytterdörr enkel – tillval

BxH 1000 x 2100 mm. Klass YD 2. Vitmålad (S0502-Y), isolerad, U-värde 1,0. Låsdetaljer inklusive cylinder ingår.

För annan dörrmodell, storlek, färg eller dekor så är det bara att säga till. För att se mer av Ekodoors utbud av dörrar, besök www.ekodoor.se

Dubbeldörr – tillval

Ekodoor Pardörr, BxH 1500 x 2100 mm. Klass YD 2. Vitmålad (S0502-Y), isolerad, U-värde 1,1. Låsdetaljer inkl cylinder ingår. Denna breda dörr levereras löst.

NorDan MFD 271p

Andra storlekar och modeller offereras på begäran. För att se mer av Ekodoors utbud av dörrar, besök www.ekodoor.se

Fönster – tillval

kan väljas monterade i väggblocken.

Välj själv hur många fönster och vilken utformning du vill ha för att få rätt ljusinsläpp i ditt garage och för att få rätt utseende på garagebyggnaden. Fönster gör stor skillnad på hur en byggnad upplevs och vi hjälper gärna till för att du skall få ett garage som passar ditt användande och smälter in med övriga hus på tomten. Vi samarbetar med Elitfönster som är Sveriges största fönstertillverkare. För att se mer av Elitfönsters utbud, besök www.elitfonster.se

Som standardtillval i våra garage har vi valt ut några fönstertyper av Elitfönster 2-glas isolerruta:

900×600 mm – Överhängt

900×1200 mm – Sidohängt

500×1900 mm – Fast karm

Karm och båge till samtliga dessa fönster är vitmålade (S0502-Y). Droppbleck av vit färdiglackerad stålplåt ingår och är monterade från fabrik vid monterade fönster. Se bildexempel nedan.

Välj fönster med eller utan spröjs för att få den still du vill ha.

Halvmånefönster – tillval

Levereras monterade i gavelspetsen.

Halvmånefönster från Elitfönster kan fås både som dekorfönster (1-glas) eller isolerat fönster (2-glas). Ger extra ljusinsläpp och är en vacker dekor till gavelspetsen. Fönsterdimension BxH 1000×500 mm med spröjs, vitmålad.

Halvmånefönster garage

Takfönster – tillval

För extra ljusinsläpp i din byggnad finns olika typer av takfönster från Elitfönster som tillval. Dessa takfönster passar ”garage med övervåning 1,5 plan”, ”garage med loft” eller ”garage med saxtakstol”. Fråga oss så lämnar vi pris.

Takfönster