Så underhåller du ditt garage

Ett Mellbygarage har marknadens bästa garantier men alla garage behöver underhållas för att säkra funktion och för att hålla det snyggt. Här har vi sammanställt de punkter som är viktigast för ett riktigt hållbart garage.


Garageport

Dessa tips handlar främst om takskjutportar och vipport. Har du en slagport så hittar du bästa råden under skötselråd för ytterdörr lite längre ned.

Kontrollera fästpunkterna på porten. Är det någon infästning som är lös så drar du åt dem. Det är viktigt att inte porten sitter löst och riskerar att den snedbelastas. Kontrollera även hjul och leder och smörj dessa.

Rengör löpskenor om det har samlats damm eller annat som kan slita på de små hjulen som ska löpa i dessa.

Ser du några repor eller skador i lacken på porten ska du måla i dessa.

Rengör porten och vaxa den med bilvax för att ge den ett bra skydd. Har du en portmotor bör du kontrollera att porten stannar och vänder upp om du kör ner den och hindrar den med handen.

 

Ytterdörr

Rengör och vaxa dörren. Lackskador bör åtgärdas och fyllas i, liksom att smörja gångjärn och låsmekansim. Kontrollera även dörrbladets frigång mot karm. Det skall vara minst två millimetar mellan blad och karm för att de inte ska riskera att skada varandra.

Fönster

Rengör fönster och karm samt laga lackskador. Smörj gångjärn och se till att bågen går fritt utan att ta i karmen vid öppning och stängning.

Takpannor

Se över ditt tak och byt ut eventuella skadade eller trasiga pannor. Ser du någon förskjutning i läggmönstret, så justera pannorna så att de ligger rätt.

Plåtdetaljer

Plåttak rensas från skräphögar. Rengör hängrännor så att vatten kan flöda fritt och ta bort smutsbeläggning. Skador och repor behöver åtgärdas så att det inte börjar rosta.

Panel och utvändigt trä

Finns det några skador eller sprickor i träet behöver dessa fyllas i och målas. Påväxt tvättas bort. Använd rekommenderat tvättmedel för din färg om du behöver få bort kraftigare smuts. Ommålning görs vid behov.

Gör denna översyn en gång per år för att hålla ditt garage snyggt och rustat att klara vädrets påfrestningar. Som kund hos Mellby Garage får du förutom våra garantier också alltid en underhållsplan för att du ska veta hur du sköter om ditt garage på bästa sätt. Har du frågor kring skötseln är du varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.