Snözon – en fråga om vikt

När du bygger ett garage eller en carport måste det klara vädrets belastningar och vara säkert för dig och din familj. En viktig faktor att ta hänsyn till är snözon – men vad betyder det egentligen?

Snözonen anger vilken snölast som ditt garage skall klara. Det är beräknat så att ditt garage skall klara en snölast som kan uppstå en gång på en 50-årsperiod. Om du till exempel bor i en ort som har snözon 2,5 så skall ditt garage klara en snölast på 250 kg per kvadratmeter. Har du exempelvis en byggnad på 60 kvadratmeter inklusive takutstick så skall alltså taket klara av att bära 15 ton.

Sök fram  din snözon

Sverige är indelat i olika snözoner från 1 i södra delar av Skåne upp till snözon 5,5 i vissa orter i nordöstra Sverige. För att kunna utläsa vad just din snözon är kan du enkelt göra en sökning på din ort på boverkets hemsida. Där kan du via en karta se Sveriges alla kommuner och de aktuella snözonerna.

Känn trygghet med garanti

För att ditt garage eller carport skall uppfylla kraven enligt svensk bygglagstiftning skall du alltså vara säker på att byggnaden är konstruerad för att klara denna belastning.

Mellby Garage konstruerar alltid ditt garage eller din carport för gällande snözon. Vi använder enbart CE-märkta takstolar och lämnar en skriftlig garanti på att din byggnad uppfyller alla gällande krav enligt svensk bygglagstiftning.

Läs gärna mer om våra garantier och om ingående material.